that “[a] judge shall not accept appointment to a governmental committee, board,
commission, or other governmental position, unless it is one that concerns the law, the
legal system, or the administration of justice.”

Rule 3.11(B) of the Code provides that

.

A judge shall not serve as an officer, director, manager, general partner, advisor, or
employee of any business entity except that a judge may manage or participate in:
(1) a business closely held by the judge or members of the judge’s family; or (2) a
business entity primarily engaged in investment of the financial resources of the
judge or members of the judge’s family.

Analysis

The requester has asked if an assistant judge may be appointed by a town
selectboard to serve as a part-time administrator of the town’s government for an interim

period of three to four months.

Rule 3.4 of the Code would prohibit a judge from being appointed as a town
administrator because the appointment does not concern the law, legal system, or
administration of justice. The position of town administrator is also equivalent to serving
as a manager of a private business entity, and Rule 3.11(B) of the Code would prohibit a
judge from serving in such a role as well. The Code, however, recognizes that assistant
judges have a part-time judicial function and therefore are explicitly exempt from the
portions of the Code that prohibit other employment or service.

It is important to note that assistant judges who serve in other positions must
comply with all other applicable provisions of the Code, even while performing their

extrajudicial duties.
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